Innehållsförteckning
Recension – Bye bye bror
Dramaturgiska kurvan – ”Bye bye bror”

Utdrag
”Bye bye bror” är en dokumentär teaterföreställning som är baserad på en sann historia som flera idag kan relatera till.

Det är en pjäs som handlar om hur det är att hamna i den kriminella världen och hur svårt det är att ta sig ur detta, samt om en destruktiv manlig identitet.

Historian som pjäsen förmedlar bygger på intervjuer med olika män som var kriminella och lämnade det kriminella livet eller är på väg att lämna det kriminella livet.

Teatern är av Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten, medverkandena är Alexander Abdullah och Robin Stegmar.

Föreställningen är också ett samarbete mellan Riksteatern och Teater Fryshuset.

I teaterföreställningen var det två män som var väldigt lugna och stillsamma på scenen, det var Alexander Abdullah och Robin Stegmar.

De rörde sig då och då genom att försiktigt röra sina händer, ta några steg framåt eller bakåt, kanske till och med ta ett steg till höger eller till vänster.

Alexander Abdullah stod till vänster och Robin Stegmar stod till höger, både männen såg inte lika ut.

Alexander Abdullah hade ”orten klädstil” med tatueringar på armarna och en mörk hårfärg, till skillnad från Robin Stegmar som hade en ”sporty chic klädstil” och en ljus hårfärg.

På så sätt kan en tittare bli lurad att både männen kommer från två olika världar, en del personer kan tycka att Alexander kan se ut som en kriminell person mer än Robin och detta orsakas av dagens samhälles normer.

Denna teaterföreställning handlar om fyra olika roller som spelas av två skådespelare/medverkandena, dessa fyra karaktärernas historia kommer från de personerna som blev intervjuade och de hade olika skäl som ledde dem till att bli kriminella.

Detta betyder att teaterns berättelse är en sann historia som är baserat på 4 personer som blev intervjuade, dessa personer var kriminella och tog sig ur kriminaliteten men en av dem håller fortfarande på att ta sig ur kriminaliteten.

Dessa personer har upplevt våldet och kunde förklara hur man hamnar i denna värld detaljerad.

Samt finns det flera personer som relaterar eftersom detta sker fortfarande i dagens samhälle och jag tror att detta kommer att ske tills det får ett riktigt stopp, vilket är en stor livsutmaning.

I teaterföreställning berättar de också om hur det är att växa upp som en kille i ett samhälle som har en viss manlig idealbild.

Alexander Abdullah hade två karaktärer/roller i teaterföreställning och Robin Stegmar hade två andra karaktärer/roller.

En av karaktärerna som Robin hade var en man som fick det kriminella livsstilen från sin pappa eftersom hans pappa var kriminell och dålig person, på så sätt stöttade pappan sin son inom kriminaliteten bara och gav honom en bekräftelse.