Introduktion
Elin Wägners kortroman Norrtullsligan (1908), en bok som skildrar ett ojämnställt arbetarsamhälle för fyra kvinnor i Stockholm, en bok långt före sin tidsperiod med motiv av feminism och det patriarkala samhället under slutet av 1800-talet.

Magnhild, Eva, Emmy och Elisabeth, även kallad Pegg bor i en två i Vasastan och arbetar som kontorister, ett lågavlönat och enformigt jobb som inte lämnar utrymme för personlig utveckling.

I boken följer man kvinnornas liv och deras resa mot bättre arbetsförhållande och liv.

Utdrag
Det tidigare citatet visar tydligt hur männen satt kvinnorna i en situation där de endast har en väldigt liten möjlighet till påverkan.

Yttermera, visar det också hur samhället såg på kvinnan och mannen, där kvinnan alltid är i behov av relation till en man för att kunna överleva.

Kvinnorna i Norrtullsligan beskrivs som offer, men verkar till synes inte ha fått ett skadat självförtroende av männens beteende.

De alla damerna tar plats och säger vad de tycker i dem forum där det är möjligt, ett tydligt exempel finns på s.25 där man får reda på att Evas dörr är pyntad med skylten “Män må icke under någon förevändning taga plats i damkupé”.

Kvinnorna är alltså starka individer som trotsar samhällets normer.