Företagens roll i samhället | Uppgift | C i betyg

Inledning
A) Carl Erling Persson föddes 21 januari år 1917 i Borlänge och död 28 oktober 2002 i Stockholm. Han har utbildningen företagsledare och var en entreprenör, därtill är skaparen av Hennes & Mauritz.

Han var ost bud i familjens charkuteriaffär men hade större framtidsplaner och enorm engagemang. Efter nio år senare startade han sin första Hennes och Mauritz.

Han och hans kompis björn Wennberg startade Pennspecialisten och verksamheten var påväg emot en bokhandel men sedan fick de ett avtal och startade Ur & Penn.

Därefter köpte han en lokal i Sergelgatan och påbörjade H&M företaget, som idag finns överallt i världen.

Alfred Nobel föddes 21 oktober år 1833 i Stockholm och död 10 december 1896 i San Remo, Italien. Han var svensk men ansåg ändå vara en världsmedborgare.

Alfred Nobel var utbildad till kemist och ingenjör. Han största arbete vara att uppfinna dynamiten och utav det skapade han företag över hela världen och skapade en enorm förmögenhet och uppskattades vara en av de rikaste entreprenörerna under hans tid.

Utdrag
Därför hade H&M ett stort utbud där företag erbjöd mycket till konsumenterna, som i likhet med de fabrikanter som var de enda tillgängliga som sålde kläder.

D) Alfred Nobel är utbildad till kemist och hade en hel del erfarenhet, där det bland annat kombinerades med innovativa lösningar i familjens oljeföretag i Ryssland.

Som barn så studerade han med sina bröder om sprängmedel, företag, innovativa lösningar och fick lära sig hur uppfinningar kom till. Man kan säga att i grund och botten så var uppfostrad för att bli kemist och uppfinnare.

Hans fader har uppfunnit flera enkla uppfinningar som bidrog till en utveckling och underlättade i familjeföretaget, som gav Alfred Nobel en stor motivation och inspiration till utveckling av det så kallade dynamiten.

Han hade stor intresse för uppfinningar som kunde bidra något positivt till mänskligheten, och han nöjde sig inte förrän han utvecklade eller uppfann något som hjälpte mänskligheten

det är därav Nobelpriset går till forskare i olika ämnen som har uppfunnit något som har hjälpt mänskligheten. Alfred Nobels största drivkraft var nyfikenhet och viljan att lösa problem med kreativa sätt

därav slutade han inte tills han löste ett problem med ett kreativt sätt, exempelvis dynamiten. Hans företag/fabrikers omsättning låg på miljarder, av den anledningen att hans innovativa utbud hade monopol på marknaden en tidsperiod.

Erling Persson hade stor erfarenhet ifrån grundläggande regler, tankesätt och normer för av försäljning genom att han arbetade med familjens charkuteriaffär.

Han var säljare ett tag för verksamheten som har varit en faktor i lärandet av försäljning, t.ex målgrupp, utbud – efterfråga, marknadsföring osv.

Han studerade även handelskurser om han var väl intresserad av vilket var en drivkraft till att börja en karriär i företagsvärlden. Han ville inte jobba i familjens charkaffär

Erling ville uppnå mer i livet och var mer ambitiös än det. Dessutom ville han starta ett eget företag som han själv har byggt

och inte fortsätta i någon annans fotspår. Därför kan man beskriva Erling Persson som en självständig person, som inte förl itar sig på andra utan enbart på sig själ.

Få gratis tillgång till uppdraget

Ladda upp en av dina egna uppgifter och gå åt den här. Det tar bara två minuter