Författarporträtt av Ibsen | A i betyg

Innehållsörteckning
Bakgrund
Karriär
Källor

Utdrag
Henrik Johan Ibsen föddes 1828 i den norska staden Skien. Som barn var hans dröm att bli en framgångsrik målare, men på grund av faderns dåliga ekonomi var det inte möjligt.

Istället fick han gå efter sitt andrahandsval som var läkare och börja arbeta som lärling hos en apotekare redan vid femtonårsåldern.

Detta gjorde han för att i framtiden ha råd med en vidareutbildning. Ibsens uppväxt var rätt så komplicerad och han umgicks i trotsiga kretsar.

---

På grund av Ibsens hat mot det norska samhället och den norska politiken tog han med sig sin familj och levde utomlands i nästan trettio år.

Under sin tid i Italien och Tyskland fortsatte han skriva framgångsrika skådespel som klassikerna Vildanden och Hedda Gabler . En av hans pjäser Peer Gynt blev senare tonsatt av musikern Edvard Grieg.

När han vid sextioårsåldern flyttade tillbaka till Norge blev han hyllad som en av nationens största män. År 1906 drabbades han av av en stroke och dog sjuttioåtta år gammal.

Efter sig har han tilldelats ett flertal statyer, minnesplatser och museum, bland annat Ibsenmuseet i Oslo. Lokalen som museet befinner sig i är den lägenhet som Ibsen levde sina sista elva år i.

Få gratis tillgång till uppdraget

Ladda upp en av dina egna uppgifter och gå åt den här. Det tar bara två minuter