Innehållsförteckning
1. Välj ut ett stycke (ca 3-5 rader) ur boken där huvudpersonen, Katniss, beskrivs. Vad får vi veta om Katniss i det stycke du har valt? Varför har du valt just detta stycke?

2. Hur uppfattar du Katniss som person? Motivera med exempel från texten

3. På sidan 7 säger Katniss ”Alla känner väl en extra samhörighet en sån här dag.” Vad menar hon med det?

4. Tid och plats: var och när utspelar sig romanen?
- Katniss beskriver att något förändrades bland människorna i distrikt 12 när hon tog Prims plats i hungerspelen. Vad är det som får Katniss att känna så?*
- Vad symboliserar härmskrikan?
- Katniss tänker tillbaka på den gången Peeta hjälpte henne när hon var i nöd. Berätta om vad som hände då och varför du tror att denna händelse lämnat starka spår hos Katniss.

8. Vad har hungerspel för funktion i samhället?
- Varför kastar Katniss kakorna som hon fått av Peetas far?

10. Varför låtsas Katniss vara kär i Peeta?

11. s. 192 – Berätta om hur Katniss protesterar med regimen genom att smycka Rues döda kropp med blommor. Hänvisa tydligt till texten i ditt svar.

12. s. 198 - En twist avslöjas då spelledarna meddelar att hungerspelen kan få två vinnare om de är från samma distrikt. Varför tror du att spelledarna ändrar reglerna på detta sätt? Motivera ditt svar.

13. Hur tror du att Peeta känner för Katniss? Är deras kärlek ett spel även från hans sida eller tror du att hans känslor är äkta? Motivera ditt svar.

14. Berätta om hungerspelens upplösning och om hur Katniss ”lurar” spelledarna. Hur hade du gjort om du var Katniss? Motivera ditt svar.

15. Varför upplever Katniss ett hot från huvudstaden och spelledarna efter hungerspelens slut?

16. Vad anser du är bokens huvudbudskap? Motivera ditt svar med tydliga exempel från bokens handling.

Utdrag
“Det var klokt av mig att inte gråta. Stationen kryllar av reportrar med insektsliknande kameror riktade rakt mot mitt ansikte.

Men det var länge sedan jag lärde mig att inte visa några känslor och mitt ansikte är en uttryckslös mask.

Jag fångar en glimt av mig själv på en väggskärm som direktsänder min ankomst och konstaterar belåtet att jag ser närmast uttråkad ut”.

I detta stycke får man veta att Katniss inte visat känslor på länge. Att hon lärt sig hur man stängt av dem för länge sedan.

Kanske för att hennes pappa dog när hon endast var 8 år. Hennes mamma slutade då i princip leva. Hon blev så deprimerad och det gick inte längre att kontakta henne.

Hon blev apatisk. Hennes lillasyster Prim var då väldigt liten och kunde egentligen inte göra någonting. Katniss var därför tvungen att stänga av alla sina känslor för att klara av att ta hand om hennes mamma och Prim.

Annars hade varken hon eller familjen överlevt. Hon är väldigt stark och få har en sån vilja som henne. Man förstår att denna händelse lämnat starka spår i Katniss liv.

Hon förlorade i princip både hennes föräldrar på samma gång och fick därför ett väldigt stort ansvar vid så ung ålder.

Har man varit tvungen att stänga av sina känslor för att överleva är det väldigt svårt börja med det igen, speciellt för att hon var så ung när detta hände.

Hon lär sig att visa, kontrollera och styra sina känslor längre in i boken. I början kan hon verka oberörd utåt oavsett hur hon känner inombords.

---

Jag uppfattar Katniss som en väldigt modig person. Hon står upp för sina medmänniskor och skulle göra vad som helst för att skydda sin familj och de som betyder mycket för henne.

Ett exempel är när hon tar sin lillasysters plats i hungerspelen, trots att det troligtvis innebär en säker död.

Hon är väldigt driftig och har försörjt hela sin familj nästan helt ensam sedan pappan dog. Hon är också väldigt bra på att få med sig människor.

Hon är en person som man får förtroende och hon är en riktig ledartyp samtidigt som hon är väldigt omtänksam, men lyckas ändå att inte glömma tänka på sig själv.

Hon förändras en del genom bokens gång. Hon vågar visa sina känslor på ett annat sätt. Hon har alltid spelat mycket tuffare än vad hon är på insidan.

Hon har nästan lurat sig själv, eftersom att hon tidigt var tvungen att stänga av sina känslor. Hon har därför alltid varit ganska kall på ytan.

Egentligen är hon nog ganska känslig, men hon har omedvetet lyckats övertala sig själv att hon inte har känslor. Det var det hon var tvungen till för att rädda sig själv och sin familj som alltid varit allt för henne.

Hon har svårt att tro på att folk kan tycka om henne och har svårt att lita på folk över huvud taget. Det beror nog mestadels på hennes tuffa uppväxt.

Det hon varit med om tvingade henne som sagt att stänga av sina känslor. Det har också gjort att Katniss alltid haft svårt för att skaffa vänner.

Egentligen har hon inte direkt brytt sig om att skaffa vänner, då hon varit på upptagen med sitt. Det är hennes känslor som utvecklas mest i boken.

Att hon lär sig visa dem. Hungerspelen får henne verkligen att tänka till. Det märks redan från början att Katniss är en väldigt modig och stark typ, men i själva spelen märks det ännu tydligare.

Sättet hon tänker på är mycket effektivt och det mesta hon tar sig an klarar hon. Det är också under spelen Katniss känslor kommer fram.

Till exempel när Rue dör. Då visar hon verkligen att hon blir ledsen. Hon inser att det Peeta en gång sa till henne - att deltagarna är mer en bara brickor i regimens spel.

Hon visar verkligen hur hon känner. Det är väldigt modigt. Allt direktsänds och hela landet ser på henne.