Innehållsförteckning
Resultat:
Provrör:
Tillsats:
Utseende:
Diagram 2:
Provrör:
Tillsats:
Utseende:
Foto 3:
Diskussion/slutsats:
Amylaslaborationen:
Pepsinlaborationen:

Utdrag
Amylas finns i saliven och är ett enzym som bryter ner kolhydrater till mindre sackarider. I laborationen studerades amylasens funktion och hur det bryter ner kolhydrater och i detta fall i form av stärkelse till glukos genom att bryta bindningar mellan sockerarterna.

I varje provrör tillsattes 1 droppe jodlösning. Jodlösningen fungerar som en indikator för stärkelse som får en blå färg av joden.

Om stärkelse finns i provröret så färgas alltså vätskan blå och ju mer stärkelse som finns, desto blåare vätska.

Det beror på att jodmolekylerna binder sig till stärkelsemolekylerna och kan binda sig till mer molekyler om det finns mer stärkelse.

Provrör aA: I det första provröret tillsattes kokt salivlösning, avjonat vatten och en stärkelselösning. Provröret fick en ljusblå färg vilket innebar att det finns kvar lite stärkelse i röret men att en del stärkelse hade brutits ner.

I salivlösningen så finns enzymet amylas som bryter ner kolhydrater, i detta fall stärkelsen. Om amylasen skulle fungerat helt så skulle all stärkelse varit nedbruten och provröret skulle ha fått en genomskinlig färg, men eftersom saliven kokades så förstörs amylasen och tappar sin funktion.

När saliven kokas så kommer amylasen att denatureras. Det innebär att enzymet tappar sin form så att den förlorar sin katalytiska aktivitet och kan inte bryta ner ämnen längre.

Att färgen blev ljusblå och inte mörkblå beror nog på att salivlösningen inte värmdes tillräckligt länge så att amylasen fortfarande kunde bryta ner lite stärkelse.

Det fanns mindre stärkelse kvar i provröret vilket gav den ljusblåa färgen. Det avjonade vattnet bidrar endast med en miljö som amylasen är van vid, det vill säga ett neutralt pH-värde.

Provrör aB: Detta provrör innehöll en okokt salivlösning, saltsyra och stärkelselösning. Provrörets blåa färg innebär att stärkelsen inte brutits ner av amylasen i saliven.

Detta beror på att saltsyra fanns i provröret. Amylasen fungerar i ett neutralt eller lätt basiskt pH-värde (7–7,5), vilket det är i munhålan.

Magsäcken har ett surt pH-värde (under 7) på grund av magsaften som finns där och består av saltsyra.

I magsäcken sker ingen nedbrytning av kolhydrater då amylasen inte fungerar i ett surt pH-värde. Saltsyran gör att vätskan får ett surt pH-värde det gör att amylasens funktion förstörs och denatureras.