Introduktion
Novellen "Potatisnäsa" av Cecilia Davidsson handlar om en kvinna som heter Ritva och en flicka som heter Jenny.

De träffas av en ren slump i en avskild badvik. Jenny ser Ritva som en skönhetsgudinna och att titta på henne är som en dröm av vad hon önskar att hon är ”Jenny sväljer genast klumpen i halsen och tittar andäktigt på allt det vackra:”.

Medan Ritva ser Jenny på ett väldigt nedvärderande sätt och detta avspeglar henness inre synvinkel till lägre samhällsklasser ”Du skulle vara riktigt söt om du bantade.”.

Utdrag
Ritva är en vackar dröm för Jenny ”Drottning Ritva är Jennys hemlighet.”, och att höra henne säger fula ord om Jenny är liksom ett dask för att vakna upp och ser hur dåligt är realiteten ”... och när det äntligen är över dunkar det hårt i öronen på Jenny.”.

Jenny brukar höra kränkande fraser från andra ”... gristryne, bröstfia, pattlisa, tjocksmock, fetto, elefant, bulle, vullo, fetfitta, pucko...”, hon är liksom en sovande vulkan vilken fick plötsligt utbrott utan varning.

Kanske flykt från realitet är en tillfällig lösning. Hon vill inte att någon skall påminna henne av verkligheten vilken är smärtsam.

Jennys våldsamma reaktion mot Ritva är inte emot henne, verkligen är det mot realiteten vilken är motsats av Ritvas skönhet och ideal liv.

Novellen äger rum i en vik på en isolerad strand under en sommardag vid middagstid och solen sken.

Miljön är realistisk och författaren beskriver naturen detaljerat: "Platsen ligger avskilt, en vik vid en liten sjö.", "... det finns några fina björkar där ...".

Handlingen inträffar nästan i slutet av 1990-talet eller i början av 2000-talet eftersom Ritva använder en mobiltelefon med knappar ”... tar upp en mobiltelefon, trycker på knapparna.”.

Novellen utspelar sig inom några timmar och det är på lunchtid eller eftermiddag eftersom i slutet av novellen författaren säger: "Marita har säkert haft maten klar länge.".