Utdrag
1. I bussen, under hela händelseförloppet, dominerade gruppdynamiken och påverkade allt från hur situationen började till varför den eskalerade till en så fruktansvärd handling.

Efter gruppdynamiken, tycker jag att kvinnosynen spelade en betydande roll. I Sverige ser vi detta som extremt oacceptabelt, medan i Indien har kvinnor ofta betraktats som mindre värda.

Enligt den indiska normen och kulturen har en kvinna som har blivit våldtagen eller inte är oskuld ofta setts som värdelös. Frågan som uppstår är om männen på något sätt ansåg att de "gjorde en tjänst" åt kvinnan genom att hon sedan dog?

De hade troligen internaliserat en syn på det indiska samhället där sexuella trakasserier av kvinnor som rör sig fritt var acceptabelt. Män kan också ha känt sig hotade när de såg kvinnor börja ta mer makt i samhället.

Jag tror att dessa faktorer ledde till den tragiska våldtäkten som ägde rum på bussen som den unga kvinnan åkte på.

Männen på bussen tog tillfället i akt att sexuellt kränka kvinnan och påminna henne om att hon inte borde besitta någon form av auktoritet, vilket stred mot deras egna värderingar.

Jag tror också att några av männen i gruppen kanske blev mer våldsamma under påverkan av gruppdynamiken, medan andra kanske inte vågade säga emot.

För dem handlade det om att bevara sin egen status och makt. Om busschauffören hade velat stoppa våldtäkten, kunde han ha stannat bussen.

Men kanske påverkades även han av gruppdynamiken på samma sätt som de andra männen på bussen. Om han hade stannat, skulle andra människor ha trätt in och försökt hjälpa?

Det här påminner om Freuds idéer om "Jaget" och "Överjaget". "Jaget" representerar Indien och dess befolkning, medan "Överjaget" representerar västvärlden.

2. Ekonomin Indiens ekonomi växer snabbt och skapar fler arbetsmöjligheter i samhället, vilket ger kvinnor i landet möjligheten till arbete för första gången någonsin.

I åratal har Indiens samhälle präglats av värderingar som ger kvinnor lägre status och värde jämfört med män. Kvinnor har lidit av förtryck och haft en undanskymd position i samhället, medan män har haft en betydligt mer privilegierad ställning.

Precis som pappan till den unga kvinnan på bussen sa, råder fortfarande sådana synsätt på kvinnor och män i samhället, men det har gått så långt att kvinnorna nu praktiskt taget inte har några rättigheter alls.