Introduktion
Jag har valt att jämföra Tupacs låt Changes med Ebba Gröns låt Die Mauer på grund av att det är de låtar som tilltalar mig mest.

De är de två starkaste låtarna med vackrast budskap. De låtarna med en text som går in i hjärnan på direkten och får en att tänka efter.

Man missar inte budskapet, man reagerar och bryr sig. De flesta låtar skrivs med kommersiellt syfte.

Artist är ett yrke och de ska tjäna pengar på det som de producerar.

Därför används historien i nästan alla låtar med kommersiellt syfte.

Om man väljer ett seriöst budskap i sin låt, exempelvis som i detta fall att förmedla historia blir den genast mer känslosam och människor vill lyssna på den mer eftersom de känner med låten.

Utdrag
Både Tupacs låt Changes och Ebba Gröns låt Die Mauer är skrivna med ett moraliskt historiebruk som får människor att känna medkänsla.

Låtarna handlar om att lyfta orättvisor där vi delar upp människor i folk och folk på grund av etnicitet.

De uppmärksammar hur moraliskt fel vi gör när vi fördelar människor med hjälp av våra rasistiska baktankar utan att reagera.

Vi har under alla år behandlat och kategoriserat människor utifrån våra fördomar och därmed byggt både fysiska och psykiska murar.

Låtarna är skapta för att riva murarna som skadar oss människor och vår samhörighet.

Tupac använder metaforer genom att exempelvis säga att “se mig som en bror”. Bror blir då ett uttryck för att symbolisera vänskap och välvilja.

Även i meningen “and as long as I stay black I gotta stay strapped”, är strapped som betyder fastspänd en metafor till att ständigt behöva vara förberedd på faror.

Kanske bära ett vapen och att hela tiden behöva stå till svars för sig själv.