Introduktion
Du kanske redan använder isbitar för att kyla någons drink, men vet du hur detta sker, eller hur många isbitar krävs det för att kyla ner en vätskan och få den till en viss temperatur.

Detta kommer vi att få reda på under denna lappraktionen. Med hjälp av en specifikt smältentalpi, som anger hur mycket energi som behövs för att smälta 1 Kg av ett fast ämne, kan man svara på frågan.

Samt ska det undersökas och ta reda på isens smältentalpi, det sker så klart med hjälp av smältentalpi och andra fysiska formler som jag ska gå djupare på lite senare.

Innehållsförteckning
Inledning Och Syfte:
Hypotes:
Teori:
Metod:
Resultat:
Slutsats Och Diskussion:

Utdrag
Teori:
Smältningen är när ett ämne byter sin fas från fast till flytande, i detta fall är det isen som omvandlas till vatten.

Det som sker under detta fasövergången är att energin tillförs och molekylerna i föremålet börjar att röra på sig och bindningen bryts.

Energin kommer såklart från rumstemperaturen, det är jätteviktigt med energin för att isen ska kunna smältas, för att kunna tillföra värme eller rättare sagt höja temperaturen hos ett ämne så behövs det energi, denna energi skiljer sig beroende på vilket ämne det är, därför är det viktigt med energi.

Rumstemperaturen ligger mellan 21- och 22 gradet som gör det till en bra miljö för att isen ska smältas.

Som jag har nämnt tidigare i inledningen så är smältentalpin en mängd med energi som krävs för ett ämne ska smältas där smältentalpi för är 334 (KJ/g).

---

Slutsats och diskussion:
När omgivningstemperaturen runt en isbit ökar, i detta fallet är det vatten så kommer isens temperatur också att öka.

Vattnets molekyler i en isbit har bestämda platser, vibrerar i sina läge men har inte nog energi för att kunna bryta sig loss.

När man sätter en isbit i en varmare miljö, som vatten med (20°C) så kommer molekylerna att få energi från värmen som finns i vattnet och därmed börja röra på sig lite.
Alltså med enklare ord, värmen som krävs för att smälta isen bitarna tas från omgivningen.