Introduktion
1971 slås två skolor samman i Virginia; en svart skola integreras i den vita skolan TC Williams High School och detta innebär stora förändringar för skolans fotbollslag, The Titans.

En svart huvudtränare, Herman Boone anställs för att leda skolans fotbollslag.

Boone tilldelas laget trots att lagets dåvarande tränare Bill Yoast var nominerad till Virginia High School’s Hall of Fame.

Den bakomliggande anledningen är ett försök att lugna de ökande rasspänningarna i staden och det faktum att alla andra gymnasier bara är “vita”.

Boone är initialt tveksam, då han anser att det var väldigt orättvist mot Yoast men när han inser vad det betyder för den svarta populationen, accepterar han erbjudandet trots allt.

Utdrag
Hela laget, såväl vita som svarta, åker på ett gemensamt träningsläger vid Gettysburg College.

Svarta och vita tvingas ständigt mötas i olika former såsom att de måste sitta tillsammans under bussresan.

Det uppstår ständigt rasmotiverade konflikter under resan, ett stort problem Boone ställs inför.

Det är i princip omöjligt att leda ett lag som inte är enat och där individerna inte kan kommunicera eller ens vilja känna vid varandra.

Initialt har spelarna en mycket negativ attityd mot varandra. Väl tillbaka i staden efter träningslägret, får Boone dessutom besked om att vid första förlorad match blir han också av med sitt jobb.

Omvärlden har svårt att acceptera integrationen mellan svarta och vita, varför Boone inte bara måste skapa ett vinnande lag utan han tvingas också kämpa med omgivningens rasmotsättningar. Utmaningarna haglar med andra ord.