Introduktion
Robinson Crusoe är en roman skriven av författaren Daniel Defoe. År 1997 gjordes en film baserad på Defoes verk.

Huvudkaraktären i filmen är Pierce Brosnan och filmen regisserades av Rod Hardy och George T. Miller. Två nämnvärda biroller är William Takaku och Polly Walker som spelar Friday och Mary.

Filmen handlar om Robinson Crusoe som blir strandsatt på en öde ö. På ön räddar han en man från en lokal ö i närheten som var på väg mot sin död.

Han fick namnet Friday och i filmen möter de på faror som de överkommer med hjälp av varandras kunskaper i hopp om att Crusoe ska återförenas med sitt livs kärlek Mary.

Innehållsförteckning
Form
Innehåll
Koppling till den litterära epoken Upplysningen

Utdrag
Filmens huvudsakliga tema är kärlek, vänskap och äventyr. Crusoes kärlek till Mary, vänskapen med Friday och hans överlevnadsinstinkter var bidragande till hans överlevnad.

Tanken om Mary gjorde att han orkade fortsätta leva, hans vänskap med Friday hjälpte honom att inte minst överleva utan också få honom att inte bli galen på ön.

Hans egna överlevnadsinstinkter var, enligt mig, anledningen till att han träffade sin bäste vän på ön, då det krävs både instinkt och mod för att rädda en människa genom att riskerar sitt egna liv.

Motiven i filmen är fördjupningar på de teman jag nämnt ovan, det vill säga förhindrad kärlek, osannolik vänskap och överlevnad.