Introduktion
Gustav Vasa kan ses som en utav våra främst placerade härskare i Sverige genom tiderna.

Han är anledningen till att vi än idag åker “Vasaloppet”, att kronan ärvs, och att Sverige är ett protestantiskt land. Han ses alltså som en hjältemodig och omtänksam kung. Men har han bara varit den omtänksamma och goda landsfadern som historiker och forskare har beskrivit honom som?

Utdrag
Precis som många andra kungar och kejsare under den här tiden, menar man att Gustav Vasa mycket möjligtvis kan ha läst “Fursten”, och att det kan ha lett till att han gick tillväga så som han gjorde.

Boken “Fursten”, eller “Il Principe” som den heter på franska, är skriven av Niccoló Machiavelli runt 1500-1513 och talar om för en härskare hur han eller hon ska styra sitt rike för att få så mycket makt och rikedom som möjligt.

Niccoló Machiavelli föddes år 1469, och blev under senare år mycket aktiv inom politiken. Under hans tid som kansler i Florens, påstår historiker att han har funnit material för “Fursten”.

I boken tar han upp ett flertal tips och vägledningar i hur man bygger ett mäktigt rike, bland annat att en renässansfurste ska ha två syften; att skapa ett starkt och rikt land, och att skapa total makt till sig själv och sin ätt.