Uppgiftsbeskrivning
Torleif jarlsskald och hans mytomspunna bedrifter har på senaste tiden funnits på alla våras läppar. Efter de vedervärdigheter Håkon jarl utsatt Torleif och hans besättning för har nu jarlen fått betalat ett mycket högt pris. Genom både list och mod, samt forna visdomskonster, kunde Torleif utöva sin hämd.
- Skaldens uppväxt
- Bannlyst från Svarvadardalen
- Hemskheterna i Viken
- Den listiga hämnden
- Jarlsskald

Utdrag
Skaldens uppväxt
Torleif har växt upp i en mäktig familj i Svarvadardalen. Han är en av tre söner i familjen, varav den äldste heter Olav och den andre Helge.

Torleif, den yngste av dem tre, har sedan barndomen varit skicklig inom många områden. En av hans allra starkaste färdigheter är hans förmåga som skald.

Som barn var Torleif hos sin morbror Midfjords-Skägge på Reykir i Midfjorden. Här fostrades han tills att han blev 18 år, och det är här som Skägge ska ha lärt Torleif en hel del om det som anses trollkonster.

Bannlyst från Svarvadardalen
Då Torleif vid vuxen ålder återvänt till sin familj i Svarvadardalen så hamnade han i trubbel.

Detta då han och Olav dödade en man vid namn Klauve vilket ledde till att Torleif blev bannlyst från sitt hem och sin familj och dömd av Karl den röde som fredlös.

Torleif köpte ett skepp som han lastade med varor, skaffade en besättning och seglade sedan ut till havs då han tvingades fly sitt hem.