Uppfostran och kön i samhället | Psykologi

Inledning
Vi har skapat mönster i samhället för att göra det enkelt att skilja på män och kvinnor. Kvinnor växer upp med att ta hand om dockor och får sedan ta hand om sin pojkvän och därefter sin familj.

De lär sig ofrivilligt att vara lugna, hjälpsamma och omhändertagande. De börjar sminka sig tidigt och lär sig att bli bekräftade utifrån sitt utseende.

De blir sexualiserade så pass tidigt att de sedan sätter sin värdighet i det vilket såklart kan skapa ångest. Vi ska leva upp till något vi inte är och jämför oss omedvetet med plastikopererade kändisar, porrstjärnor och influencers.

Utdrag
En social faktor till varför det är som det är, är att barn liknar sin omgivning. Vi identifierar oss med människor av samma kön och börjar härma deras beteende.

Barn får också beröm för att bete sig som sin kön och straffas när de beter sig som motsatt kön förväntas göra.

En flicka som skrattar och skriker ska vara tyst och en kille som är ledsen ska rycka upp sig. Detta kopplas till behaviorismen då inlärning sker genom straff och belöning.

Kognitiva faktorer till skillnaderna är schemateorin. Schemat skapas tidigt i hjärnan och vi lär oss följa det för att identifiera olika kön och vilket man tillhör.

Schemat skapas genom att barnen först ser hur samhällets syn på manliga och kvinnliga egenskaper är. Sedan går egenskaperna in i “könsschemat” som därefter påverkar processerna av social information och barnets självkänsla.

Barnet lär sig att de måste följa de egenskaper som hör till dess kön. I schemat ser vi alltså vilka beteenden som tillhör könen. Detta schemat påverkar barnets minnen.

Få gratis tillgång till uppdraget

Ladda upp en av dina egna uppgifter och gå åt den här. Det tar bara två minuter