Introduktion
När andra världskriget tog slut delades Tyskland upp i fyra zoner mellan Frankrike, USA, Storbritannien och Sovjetunionen.

I Berlin skulle de allierade ländernas ledare samtala om Tysklands framtid, Berlin låg i Sovjetunionens zon men delades ändå upp i fyra zoner.

Det blev starten på sammanbrottet mellan de fyra allierade eftersom Sovjetunionens ledare Josef Stalin ville ha Berlin för sig själv.

Det skapade en konflikt mellan Sovjetunionen och de tre andra allierade. Det hela slutade tillslut med att Frankrike, USA och Storbritanniens zoner slogs ihop och landet delades upp i två.

Västtyskland (BRD) som var de tre allierades del och Östtyskland (DDR) som var Sovjeternas del. Sovjetunionen var väldigt måna om att få igenom sina krav om att få sitt krigsskadestånd efter andra världskriget för att de själva skulle bygga upp sitt samhälle igen.

Samtidigt som USA istället ville få igång det tyska näringslivet igen. Det gjorde att Västberlin kunde snabbt sätta fart på sin ekonomi, i samma stund som Östberlin hade det svårare.

De östtyskarna som arbetade på västsidan kunde se de ekonomiska skillnaderna och vilka möjligheter det fanns på västsidan.

I och med den dåliga ekonomin man hade samt att man var rädda för att leva i odemokratiskt land var det många som emigrerade från DDR till BRD, närmare tre miljoner tyskar.

Utdrag
Det gillade inte Sovjeterna som anklagade de andra länderna för att vilja dela upp Tyskland. När de tre länderna senare införde en egen valuta, D-marken i Västberlin blev det droppen och konflikten var ett faktum.

Så den 24e juni 1948 valde DDR att stänga av alla vägar och tåg från väst och det var det som kom att kallas Berlinblockaden.

Det innebar stora problem för västmakterna men kanske framförallt för befolkningen i Västberlin. Eftersom staden var som en ö mitt ute i den delen av Östtyskland som sovjeterna hade ockuperat.

Tidigare hade det bara gått att ta sig dit på vägar och med tåg från Västtyskland men det var nu stängt. Det som räddade Västberlin från ännu större problem var att man fortfarande hade ett avtal som gjorde att de kunde flyga in livsmedel och anda viktiga varor.

När flygtrafiken var som mest aktiv landade ett plan i minuten i Västberlin. Men Berlinblockaden höll bara i knappt ett år då Sovjetunionen tillslut den 12e maj 1949 fick häva den.