Introduktion
“Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj?

Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för överlevnad? Bara allt. Den betyder bara allt.”

Björnstad är en roman skriven 2016 av Fredrik Backman. Den handlar om en liten stad i Sverige omgiven av skog.

Björnstad är inte som någon annan stad, den håller på att brytas ner, många förlorar sina jobb och flyttar därifrån.

Därav är det fler som flyttar ifrån Björnstad än de som flyttar till Björnstad.

Utdrag
Staden är väldigt centrerad kring hockey, det är hockeylaget som är stadens stolthet.

Man behöver inte gilla hockey för att förstå boken, utan man kan istället ersätta ishockey med vilken annan sport som helst.

Sportkulturen kan man jämföra med fotboll i Brasilien eller hockey i Kanada.

Boken handlar om en deprimerad stad, som ser hoppet i den besatta sporten men den tar även upp andra saker som hemligheter, lojalitet, familj, ånger och hämnd.

Romanens stoff är samhällsproblem, på ett helt annat sätt. Författaren skildrar hur en deprimerad stad som bara har ett hockeylag kvar sakta bryts ner ännu mer.

Den visar utvecklingen för ungdomar på ett bättre sätt än andra romaner och den tar upp trauman, våldtäkt och ungdomsproblem på en och samma gång utan att det blir för tråkigt.

Fredrik Backmans sätt att skriva är unikt, något som används mycket är upprepningar, utan att det blir för mycket. “Bank Bank Bank” upprepas från början till slut.

Dock används den med olika personer, händelser, för att representera olika saker och ge en större vikt till olika situationer.

Han använder litteratur på ett modernt sätt. Han använder mycket liknelser och ställer frågor till läsaren som själv får fundera över, som om man vore en egen karaktär från boken.