Introduktion
Jag kommer försöka analysera boken Björnstad av Fredrik Backman och film Rött kort av regi Soheil Beiraghi.

Boken och filmen handlar inte bara om kärleken till sport. Boken handlar också om relationer i samhällen i små och stor stad, om vänskapen, mäns makt och våld. Jag kommer kolla lite närmare också på språket och miljö.

Björnstad är inte som alla andra städer. Den håller på att bryta ner vart finns inget jobb och människor oftare flyttar därifrån än kommer in.

Staden mitt i skogen. Man kan lätt förstå beskrivningar av skogen och samhället.

Utdrag
Amat och Zacharia. Deras vänskap är uppbyggt av mobbning i skolan. De är i samma ålder. De är mobbad i skolan av äldre killarna och det är det som håller de fast vid varandra.

De har väldigt fint relation även att de spelar inte tillsammans hockey. När Amat fick plats i juniorlaget Zacharia backade sig ur vänskapet.

Fortfattaren binder ihop två olika världar. Kevin med rik familj och Benji med familj utan pappa eller Amat från en fattig familji. Mayas kärleksfull hem med otrygg Annas situationen med pappa.

Författarens sätt att skriva är väldigt unik. Han använder mycket upprepningar tex *bank bank bank* och *man kan inte bo i den här staden Maya, man kan bara överleva den*.

HAn använder olika texter som tvingar läsaren att fundera lite. Språket är väldigt lätt att förstå.

Boken börjar med avslutet som ger en spänning och växer intresse men aktion börjar väldigt långsam enligt mig och boken kändes väldigt tråkigt från början.

Filmen är uppbyggt på verkliga händelser för kvinnliga spelare i Iran. I centrum står Afrooz som är lagkapten i den kvinnliga fotbollslagen och är på väg till finalen i Malaysia för en av de viktigaste matchen. Så börjar filmen.

Men på flygplatsen nekas hon utresa. Här börjar vi ha lite mer information om Afrooz och hennes relation med Yassi hennes man. Relationen är väldigt komplicerat.

Han tar bort hennes visum för att de kommer inte överens. Han är bitter för att Afrooz lämnade deras äktenskap för fotbollen..