Uppgiftsbeskrivning
“Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för överlevnad? Bara allt. Den betyder bara allt.”

Introduktion
Björnstad är en roman skriven 2016 av Fredrik Backman. Den handlar om en liten stad i Sverige omgiven av skog.

Björnstad är inte som någon annan stad, den håller på att brytas ner, många förlorar sina jobb och flyttar därifrån.

Därav är det fler som flyttar ifrån Björnstad än de som flyttar till Björnstad.

Staden är väldigt centrerad kring hockey, det är hockeylaget som är stadens stolthet. Man behöver inte gilla hockey för att förstå boken, utan man kan istället ersätta ishockey med vilken annan sport som helst.

Sportkulturen kan man jämföra med fotboll i Brasilien eller hockey i Kanada. Boken handlar om en deprimerad stad, som ser hoppet i den besatta sporten men den tar även upp andra saker som hemligheter, lojalitet, familj, ånger och hämnd. Romanens stoff är samhällsproblem, på ett helt annat sätt.

Utdrag
Boken är väldigt hockeyintresserad, men sättet Backman skriver på gör att man inte tänker på det, utan man kan lätt jämföra det med vilken annan sport som helst och vilken annan stad som helst.

Sport Kulturen och skolkulturen kan lätt jämföras med vilken stad som helst. Boken är skriven 2016, men ger mig en tidig 2000 vibe.

Idag är det inte vanligt med posters till exempel. Miljön är väldigt deprimerande, staden är hatad och folket mår dåligt det enda man ser hopp i är Hockeylaget.

Backman startar sin roman med avslutet och spänning. Han startar med att få läsaren att lära känna karaktärerna, tidigt in i boken får man en bild av samhället och hur människorna mår.

Samhällsproblemen tas upp hela tiden i boken, men den blir större och mer uppmärksammad efter våldtäkten.

Boken börjar med avslutet, för att ge en hyfsad spänning. Boken känns väldigt långdragen och tråkig, men då går man tillbaka till första kapitlet för att hålla kvar spänningen.

Backman försöker låta läsaren bilda bilder och uppfattningar om det hela. I boken togs bland annat Benjamins, Amats och Miras aggressioner upp.

Deras sätt att reagera får en att tro att en av dem är mördaren eller självmords offret. Allting som händer senare i boken försöker man koppla till första kapitlet.

Samma gäller med att Backman valt att skriva det mest spännande i slutet av varje kapitel, detta för att få en att vilja fortsätta läsa och aldrig sluta.