Introduktion
Den genomsnittliga bruttolönen för en aktiemäklare vid 25 års åldern är 66500kr/månad, det är också vad jag tjänar. Bruttolön innebär lönen du får innan skatt vad du sen får i plånboken är mycket mindre. Jag valde att bo i Göteborgs kommun vilket innebär att jag måste betala den kommunala skatten till Göteborgskommun. Kommunalskattesatsen i Göteborgskommun ligger på 32,6% vilket innebär att man måste betala 21679kr i kommunal skatt.

Utdrag
Utöver det kommunala skatten så betalar man också statlig skatt ifall man tjänar över en viss summa. Tjänar man över 500 000kr/år (42000kr/månad) vilket är den första brytpunkten för statlig skatt så måste man betala statlig skatt utöver kommunalskatten på det beloppet som överstiger 42 000kr.

Den statliga skatten är 20% av din inkomst, vilket i detta fall detta fallet gör att du måste betala 4900kr i statlig skatt. Tjänar du över 700 000kr per år, 58 580kr per månad så måste du betala ännu 5% i statlig skatt så sammanlagt 25% statlig skatt och 32,6% kommunalskatt den totala skatten du får betala efter jobbskatteavdrag plus begravningsavgift och avgift till svenska kyrkan blir då ca 25 000 kr.

Från en bruttolön på 66500kr/månad så får du kvar en nettolön på 41 324kr i månaden efter att alla skatter är betalda.

Anställningsformen jag har är en tillsvidareanställning vilket innebär att man är fastanställd. Att vara fastanställd innebär att man vet att man har ett jobb framöver så länge som arbetsgivaren kan erbjuda det.

Att ha en tillsvidareanställning är det tryggaste för dig då du har en säkerhet om att du kommer ha ett jobb framöver. Andra anställningsformer som finns är vikariat och visstidsanställd.

Vikariat innebär att man är vikarie för någon under antigen en viss period eller vid behov till exempel om någon skulle vara sjuk. Visstidsanställning är en anställning under en viss tid t.ex. om någon blir mammaledig kan de ta i en visstidsanställning. Visstidsanställning kan också vara sommarjobb t.ex.