Innehållsförteckning
Planering
Bakgrunden
Första fystestet
Hypotes
Resultat
Analys/diskussion
Dagbok

Utdrag
Själv skulle man vilja förändra sömnen eftersom söm är ganska viktigt.

Enligt Vårdguiden påverkar sömnbristen mycket kroppen, det händer att man blir lätt trött och man får lite energi i sig1.

“Vi behöver en god sömn för att kroppen ska kunna återhämta sig och fungera normalt”, skriver Hälsosidorna.”

Själv tycker man personligen att sömnen är ganska viktigt eftersom kroppen och hjärnan måste återhämta sig för att klara av dagen så bra som möjligt.

“När vi sover återhämtar sig hjärnan och kroppen. Har du fått för lite sömn tappar du lättare koncentrationen och blir lättare irriterad” skriver Sömn på sin hemsida.

Det är ganska viktigt att kroppen och hjärnan återhämtar sig eftersom man använder hela kroppen och hjärnan relativt mycket under dagarna när man tänker och rör på sig mycket.

Somn.se har också uttryckt sig att när man sover varvar kroppstemperaturen, pulsen, stresshormonerna och blodtrycket ner.

Musklerna slappnar av och då aktiveras immunsystemet. De menar att när immunsystemet aktiveras och kroppen läker av sig själv när du sover.

Immunförsvaret kan påverkas negativt av olika skäl, det påverkar negativt bland annat av stress, näringsbrister, dålig kondition, rökning, otillräcklig sömn eller vila, socker och dåliga kostvanor, nämner Må bra.

Man skriver bland annat att det är viktigt stärka immunförsvaret och det gör man genom att vara glad, skratta, humor och harmoni.5 Eftersom immunsystemet blir sämre när när man sover dåligt under natten vilket leder till att det kommer ta lite längre tid för personen att bli frisk, om man t.ex blir förkyld.

“Sömnbrist leder till att immunsystemet blir sämre på att ta hand om exempelvis influensavirus.

Forskare har nyligen föreslagit att underhåll av immunsystemet är en av sömnens huvuduppgifter”, skriver Forskning och Framsteg på sin hemsida.6

När man sover producerar kroppen betydelsefulla hormoner som gör att du mår bättre under dagtiden, författar Balans.7

Både för hjärt-kärlsjukdom och åldersdiabetes ökar risken hos människor med rubbad eller för kort sömn och dåligt sömn ger bland annat störningar av ämnesomsättningen, enligt Må bra invest hälsocenter.8

Att äta frukost på morgonen är ganska viktigt för kroppen.

“Förutom att det hjälper dig att fokusera bättre och att hålla vikten så har forskarna nu sett att risken att dö av hjärtsjukdom ökar med hela 27 procent om vi skippar morgonmålet regelbundet” nämner Må Bra på sin webbsajt.9

Med hjälp av detta skrivna texten så bevisar det ännu mer att frukosten är ganska viktigt för kroppen.

Om man äter frukosten på morgonen så slipper man risken för ökningen med 27 procent för hjärtsjukdom.

Enligt Lindros, Anna som är dietist på Livsmedelsverket påpekar hon att elever som går i skolan och inte äter frukost presterar sämre jämfört med dem som äter frukost.10

När man inte äter frukost på morgonen klarar man ofta inte av lektionerna innan lunch och man blit ofta trött vilket leder till att man presterar sämre på lektionerna.