Innehållsförteckning
1. Judendomen är den minsta av världsreligionerna ändå har den kanske påverkat världen allra mest. Resonera kring detta påstående.

2. Diskutera hur judendomen kunnat överleva som religion trots alla förföljelser som man har blivit och blir utsatt för om man tillhör den religionen.

3. Du är en pigg och fräsch 70-årig judinna som bestämt dig för att skriva dina memoarer. Genom det du skriver får läsaren en inblick i judisk tro och tradition. Du berättar självklart om de stora händelserna i livet, men också om det i din tro som du sätter extra stort värde på. Vad jag vill är att du visar att du kan fakta om judendomen, men ännu mer att du kan reflektera och sätta dig in i en annan människas sätt att tänka och tro, att du kan visa på hur en människas identitet formas av ens religion.

Utdrag
Judendomen är den minsta av alla fem världsreligionerna med endast omkring 18 miljoner anhängare.

Trots detta har judendomen påverkat och påverkar fortfarande världen mycket, av olika orsaker. En av dessa anledningar är att majoriteten av judarna lever i diaspora

alltså utanför sitt ursprungliga område Israel; flest bor istället i USA och Europa. Judarna har sedan år 70 (då templet i Jerusalem förstördes av romarna)

levt mycket utspritt i världen, vilket har varit en bidragande faktor till att de lämnat spår över hela världen.

En annan orsak är antisemitismen; judarna har sedan templet revs år 70 levt under förtryck genom olika beskyllningar.

Något som irriterat kristna är att judarna påstår sig vara guds utvalda folk vilket är ett av skälen till de påhopp de senare gjort.

En av de första anklagelserna kom från den tidiga kristendomen, nämligen att judarna är orsaken till gudsmord.

Denna anklagelse har haft en stor betydelse genom hela historien med judarnas förföljelse. Judarna har även flertal gånger sedan 1100: talets Europa, fått skulden för flera ritualmord.

Myten säger att judarna ska under högtiden Pesach ha kidnappat kristna barn för att använda deras blod i brödbak.

Än idag anklagas judarna för ritualmord framförallt i den arabiska och islamiska världen. Under medeltiden genomfördes även korståg där korsfarare tvingade judarna att antingen döpas eller dö; där de flesta valde döden.

Fortsättningsvis sa man förr att judarna stod bakom spridningen av pesten genom att förgiftat brunnarna.

Tusentals judar mördades med denna motivering, och liknande påståenden finns kvar idag i propaganda i Mellanöstern.

En stor konflikt som involverar judarna är Palestinakonflikten som egentligen skapades redan år 1800 f.Kr.

Abraham är nämligen enligt både judar och muslimer deras stamfader och enligt moseboken gav gud hela Kanaans land ”Landet av mjölk och honung” till Abraham och hans avkomlingar; medan muslimerna säger att Allah gett landet till dem.

Efter andra världskriget och förintelsen utropas staten Israel av FN till judarna. FN frågade däremot inte den arabiska befolkningen som redan var bosatta i Palestina om tanken att dela upp ytan.

Detta bidrog till en enorm spänning och krig mellan araberna i Israel och judarna. Hundratusentals palestinier tvingades ut på flykt och de flesta hamnade i flyktingläger.

Konflikten har involverat hela omvärlden då palestinierna backades upp av närliggande arabstaterna medan Israel stöddes av USA och Västeuropa.

Eftersom konflikten innefattat flera andra länder har det också blivit känd som ”Mellanösternkonflikten”. Spänningen är fortfarande kvar idag och strider mellan den israeliska militären och palestinier sker regelbundet.

Det finns fortfarande inte någon lösning på situationen, vilket är en av anledningarna till att judendomen fortsätter påverka världen.

Tillsist är förintelsen en av de anledningen till att världen har påverkan judendomen och vice versa. Nazisterna utgjorde brutala folkmord mellan åren

1933 – 1945 på dryga sex miljoner judar. Förintelsen har lämnat ett större spår på världen än andra folkmord på grund av de systematiska

fabriksliknande och statligt organiserande mordmetoderna. Man skilde inte heller på ålder eller kön. Judarna har efter speciellt förintelsen ofta blivit kopplade just till förintelsen och andra världskriget.