Introduktion
I Antikens Grekland hade kvinnor inte mycket att säga till om, de ansågs vara hälften så mycket människa som en man gjorde och hade väldigt lite rättigheter till både sitt egna liv och andras.

Deras främsta uppgift i livet för en gift kvinna var att föda barn och ta hand om dem samt hemmet, som ansågs vara hennes “rätta” plats.

Kvinnor kunde även vara älskarinnor och prostituerade som hade som uppgift att roa och underhålla männen, oftast var det någon ogift (eller gift) man som försörjer henne för att hon ska klara sig.

En gift kvinna var medborgare men hade inga politiska rättigheter, medan de andra kvinnorna inte ens ansågs som medborgare.

Förmögna kvinnor blev bortgifta vid tidig ålder och trots rikedomen och en högre klass i samhället så hade de ingen större rätt till politiska rättigheter för det.

Männen styrde över de gifta kvinnorna och deras äktenskap, de kunde ha flera fruar om de ville men kvinnorna fick endast ha en man.

Skulle en kvinna vara otrogen så hade hennes man rätt till att döda hennes älskare utan att bli ställd inför rätta och få konsekvenser för det.

Utdrag
Hydna av Scion var en känd hjälte under antiken. Hon var en av de få kvinnor som fick en större utbildning i simning och dykning då hennes pappa var lärare i ämnet.

Det sägs att hon och hennes far ska ha volontär-simmat till den persiska flottan för att skära av fartygens ankare - vilket gjorde att skeppen tappade sin kontroll och kraschade in i varandra.

De grekiska styrkorna vann då värdefull tid medan Persien återhämtade sig efter sina förluster.

Trots att man inte såg upp till kvinnor under den tiden, med gudinnor som undantag, byggdes en staty av henne som tack för hennes mod och engagemang.

Dessa handlingar var och sågs som extraordinära med med tanke på att man inte tänkt på att en kvinna var kapabel till dessa tillvägagångssätt.

Allt på grund av att man inte gett de samma förutsättningar som män.

Vi tror att Hydna blev en bra förebild för kvinnorna i antiken, inte bara för att hon räddade grekland, men också för att hon drog sig ur samhällets normer och förväntningar och ändå lyckades i livet.

Det finns minimal information om hur folket faktiskt reagerade på situationen så vi kan omöjligt veta om några större förändringar skedde.

Däremot kan man anta att eftersom de fick någon typ av respekt för Hydna fick de en större förståelse för andra kvinnor också.

En annan kvinna som gjort stor förändring kan ha varit Agnodice som sägs ha varit den första barnmorskan och psykiatrikern.

Eftersom att det inte var tillåtet att studera medicin som kvinna under denna tid så maskerade hon sig som en man och jobbade under Herophilus vilket var en framgångsrik läkare.

Eftersom att hon blev mycket populär bland de kvinnliga patienterna så antog de konkurrerande läkarna att hon försökte förföra patienterna, hon blev ställd inför rätta där hon avslöjade att hon var en kvinna genom att dra upp tröjan inför juryn.

Anklagad för att ha olagligt studerat medicin och psykiatri så stod kvinnorna bakom henne i domen för att ha varit så effektiv i sitt arbete och hjälpt så många.

Hon friades och lagen om att kvinnor inte fick studera medicin upphävdes då.