Introduktion
Coca-Cola, som först lanserades 1889, är idag en globalt omtyckt dryck. Tidigare höll man sina ingredienser hemliga, vilket gav en aura av mystik kring vad man egentligen konsumerade (Julander, Publicerad 15 feb 2011).

Det tar hela nio liter vatten att producera en liter cola, och detta faktum kan utgöra en allvarlig hälsorisk. Cola är en syrlig dryck som potentiellt kan vara skadlig för våra ben och tänder.

För att uppnå den söta smaken i colan används en blandning av apelsin, lime och citronaromer, samt olika sötningsmedel (Hedman, tagen den 11 september 2015 08:41).

Innehållsförteckning
Bakgrund
Syfte
Frågeställningar
Hypotes
Materiel
Genomförande eller Metod
Resultat
Analys
Källförteckning

Utdrag
Syfte
Målet med detta experiment är att öka min förståelse för vilka drycker som faktiskt främjar god tandhälsa. Jag strävar efter att tydligt definiera de faktorer som orsakar karies och leder till kariesangrepp på tänderna.

Frågeställningar
Vad är orsaken till att hål bildas i våra tänder? Vilka ämnen i apelsinjuice och cola skapar den frätande effekten på våra tänder?

Vilka åtgärder kan vi vidta för att skydda vår tandhälsa? Hur påverkas våra tänder när vi borstar dem efter att ha konsumerat apelsinjuice på morgonen? Låt oss utforska tandernas struktur och funktion.

Hypotes
Jag förväntar mig att det inte kommer att vara en betydande skillnad i pH-värde mellan dryckerna, men jag tror att vi kommer att observera en tydlig färgvariation mellan de olika dryckerna.

Däremot innehåller apelsinjuice betydande mängder fruktsocker som kan ha negativ påverkan på våra tänder. Dessutom kan de sura aromerna i juice och andra drycker bidra till frätning av tandens yta.