Utdrag
1945, efter slutet av andra världskriget, började spänningarna mellan USA och Sovjetunionen och ökade fram till 1947.

Under denna tid fortsatte rivaliteten mellan de två stormakterna inom områden som militär, ideologi, psykologi, spionage, sport, militär utrustning, industri och teknikutveckling.

Det fanns inga direkta militära sammanstötningar mellan amerikanska och sovjetiska styrkor under kriget, men utvidgningen av militärmakt, politiska konflikter och stora konflikter mellan supermakterna och allierade av dessa stormakter är bland det kalla krigets prestationer.

USA och Sovjetunionen, allierade med nazistiska Tyskland under andra världskriget, var inte eniga om hur man skulle återuppbygga efterkrigs världen redan innan krigets slut.

Efter andra världskriget, som USA försökte begränsa kommunismen i världen, sprider det kalla kriget sig över hela världen, särskilt i

Västeuropa, Mellanöstern och Sydostasien.Under denna period konfronteras världen med kriser som Berlinmuren (1949-1948), Koreakriget (1953-1950), Vietnamkriget (1965-1973), den kubanska missilkrisen (1962) och Sovjet Kriget i Afghanistan.

Det skapade en annan värld. En av de främsta anledningarna till att båda sidor undvek ett direkt krig var deras tillgång till kärnvapen och deras rädsla för att den andra skulle använda dem.

Slutligen i slutet av 1980-talet, med möten med högt uppsatta tjänstemän under ledning av den senaste sovjetledaren; Michail Gorbatjov kastades bort och hans reformplaner avslutade det kalla kriget.

Belägringen av Berlin var en internationell kris som skapades av Sovjetunionen 1948–49 för att tvinga västerländska allierade som vann andra världskriget, inklusive USA, Storbritannien och Frankrike, att avstå från kontrollen över Västberlin.

Under det kalla krigets höjdpunkt tillkännagavs penningreform politiken för att Västtyskland skulle återuppbygga sin krigshärjade ekonomi, som med överenskommelse från de segrande västra allierade inkluderade Västberlin, men detta motsattes starkt av regeringen.

Det före detta Sovjetunionen mötte den största erövraren av Berlin och härskaren över den östra delen (fd Östtyskland), då kallad den sovjet upptagna regionen.