Introduktion
Nu har vi gått igenom tre förklaringsmodeller; den Medicinsk-biologiska, den Psykodynamiska och den kognitiva förklaringsmodeller

Innehållsförteckning
1. Hur förklarar de tre olika modellerna orsaken till psykisk ohälsa?
- Den medicinsk- biologiska;
- Den psykodynamiska perspektivet;
- Den kognitiva perspektiv

2. Vilken tycker du minst om, och varför?

Utdrag
Lillhjärnan sitter det i bakre delen av våran huvud på insidan av pannbenet, lillhjärnan har det viktigt uppgift för balansen också reglera även medvetna samt omedvetna rörelser.

Så att allt om psykiska ohälsan påverkas av i hjärnan så att signalsubstanser kan vara det obalans, skada i hjärnan ärftlighet eller brister på de olika signalsubstanserna, molekyler, molekyler är det den som säger till nervcell kan flytta sig till en annan nervsystemet.

De signalsubstanserna är exempel, dopamin,serotonin ,adrenalin, noradrenalin och GABA, det är de som kan påverkas det också psykiska ohälsan genom obalan signalsubstanserna, när man har det brist på dopamin och serotoni, så får man det depression,OCD och dopamin, är den som hjälper att leverera information mellan kroppens olika delar dopamin och serotonin har det nästa samma effekter, dopaminen bildas det i vår hjärnstammen, dopaminen och serotonin effekter är det ,exempel, viljestyrd rörelse ,tänkande,sömn, humör,känslor,koncentration,betende, inlärning, sexuell lust, påverkar hjärnans belöningssystem, vakenhet,aptit.

När man får det ångest så har man det brist på (GABA,gamma-aminobutyric acid) signalsubstansen, GABA är det den som gör bromsar upp impulser ur en nervcell till en annan vilket som gör att man blir lugnare, GABA är den som säger till att minska ångest och oro genom att avslappnande effekt har det gaba så att nervceller överstimulerar genom att minska ångesten.

Om man inte har det bra GABA så känner man sig mycket ångest och oro. Adrenalin är det stresshormon och den ökar vid stress,den bildas i binjurarna när man blir rädd eller stressad.

När man får det förstämningssyndrom, då är det obalan med noradrenalin och serotonin.