Ideal uppgift | Idrott och hälsa

Inledning
En smal brunbränd tjej med långt blont hår, liten näsa, stora läppar och långa ögonfransar = snygg. En lång halvbrun kille med stora muskler = snygg.

Om vi ser någon som ser ut så här kopplar vi automatiskt att den personen lever ett gott liv. För om man ser ut som idealet passar man in överallt och har enkelt att bli framgångsrik.

Dessa ideal kan få många att bli otrygga i sig själva och inte våga klä sig eller se ut som man vill eftersom man då inte passar in i gruppen. Som människa har vi ett socialt behov av att tillhöra gruppen och vara likadan som de andra.

Utdrag
Vi påverkas också mycket av vad vi ser på instagram och sociala medier. Alla redigerar sig smalare, brunare och snyggare på bilderna så att vi tror att det är sanningen.

Men sanningen är fake. Det är redigerade bilder som lockar till sig likes och bidrar till ett ideal som i sin tur leder till psykisk ohälsa och ätstörningar.

En vanlig ätstörning är bulimi som innebär att man hetsäter för att sedan kräkas upp maten. Att äta på detta vis gör att kroppen ställer in sig på svält.

Kroppens val blir då att lagra kalorierna istället för att bränna dem vilket ger motsatt effekt mot vad man vill ha.

Kränkningen kan leda till frätskador på tänderna på grund av magsaften som åker upp. Eftersom saltbalansen i kroppen ändras kan man få problem med hjärtat.

Få gratis tillgång till uppdraget

Ladda upp en av dina egna uppgifter och gå åt den här. Det tar bara två minuter