Innehållsförteckning
E-NIVÅ
SVAR:
C-NIVÅ
- SVAR:
A-NIVÅ
- Diskutera följande case:
- CASE 1)
- SVAR:
CASE 2)
- SVAR:

Utdrag
Konsumentköplagen gäller när kunden har köpt en vara från ett företag och i denna lag nämns det att kunden kan kräva när det är fel på varan.

Konsumentköplagen gäller även när du som privatperson handlar varor från ett företag. Men varor betyder det all typ av lösa objekt, som bland annat bilar, livsmedel, elektronik, kläder eller djur.

Begagnade varor av ett företag och varor som köps till nedsatt pris ingår också i konsumentköplagen. Däremot, gäller det inte när man köper varor av privatpersoner, när man handlar till sitt eget företag, även om det är en enskild firma.

Lagen gäller även inte vid köp av bostäder eller leasing av bilar.1Konsumenttjänstlagen gäller när ett företag utför en tjänst åt en kund som konsument.

Denna lag är tvingande till kundens förmån, vilket betyder att företag får inte ge kunden sämre villkor än de som finns i lagen.

Konsumenttjänstlagen gäller när en privatperson köper en tjänst av ett företag, arbete på mark, det vill säga byggnader och andra fasta objekt, till exempel husrenoveringar, målningsarbeten, eller när kunden anlitar ett företag för att bygga ett nytt hus.

I konsumenttjänstlagen gäller även arbete på lösa objekt, såsom reparation av bil eller tv och förvaring av lösa objekt, vilket är magasinering av möbler eller förvaring av båt.

På grund av att lagen gäller för arbete på lösa och fasta objekt förekommer det många tjänster som hamnar utanför lagen.

Konsumenttjänstlagen gäller inte vid behandling av personer eller djur, exempelvis hos frisör eller veterinären.

Lagen gäller inte vid tillverkning av saker, transportuppdrag, till exempel flyttjänster och när en företagare köper tjänster av ett annat företag. 2

Distansavtalslagen gäller om en kund har handlat något på internet, eller handlat av ett företag som är lokaliserad utanför sin a"ärslokal.

Enligt denna lag har kunden 14 dagar på sig att ångra sitt köp och ångerrätten gäller också för telefonförsäljning.

Distansavtalslagen gäller när en privatperson handlat något från ett företag på distans, det vill säga utan att bemöta företaget

eller när en privatperson köper något från ett företag som befinner sig utanför sina a"ärslokaler, till exempel vid hemförsäljning.

Köp via internet och telefon ingår i distansköp. Distansavtalslagen gäller dock inte när en privatperson handlar av ett företag på plats

det vill säga i en butik, när man köper något från en annan privatperson eller när två företag köper av varandra.3

Köplagen gäller när man köper en vara av en privatperson eller när man säljer en vara till en privatperson.

En köpare och en säljare kan däremot komma överens om andra villkor än de som står i köplagen och då är det dem villkoren som gäller vid köp.

Köplagen gäller vid alla köp mellan privatpersoner, det vill säga när du köper något av en privatperson eller säljer något till en privatperson.

Med varor menas det med lösa egendom som till exempel bilar, kläder, vitvaror och möbler. Lagen gäller även när ett företag säljer varor till ett annat företag.

Denna lag gäller inte när en privatperson köper en vara eller en tjänst av ett företag, eller när en privatperson köper en tjänst av eller säljer en tjänst till en privatperson. 4