Lukt och smak | Biologi | B i betyg

Inledning
Både i näshålan och på tungan finns kemoreceptorer som reagerar på olika molekyler när de löser sig i näsans slemhinnor, eller i tungans saliv, Doft och smak har betydelse för oss även om vi människor är långt ifrån specialister på dessa sinnen.

God mat ska både smaka och dofta gott (och se bra ut). När vi är små är smak- och luktsinnena både känsligare och viktigare än vad det blir för oss som vuxna.

Innehållsörteckning
Download Uppgift
Luktsinnet

Utdrag
När vi talar om smaksinnet menar vi de smaker vi kan registrera. På tungan har vi smaklökar som kan särskilja fem smaker: sött, surt, salt, beskt och umami.

Umami-smaklökarna registrerar aminosyran glutaminsyra, som har en smak som inte kan beskrivas av de övriga fyra, Närmast kan smaken beskrivas som den du upplever av kryddat kött.

Den upptäcktes av en japansk forskare, därav det för oss lite underliga namnet, Smaken beror på att allt vi äter innehåller dessa fem i olika sammansättning.

Få gratis tillgång till uppdraget

Ladda upp en av dina egna uppgifter och gå åt den här. Det tar bara två minuter