Innehållsförteckning
Privatekonomi
Samhällsekonomi

Utdrag
1. Du har fått jobb! I ditt anställningskontrakt framgår att du har en månadslön på 25 000 före skatt. Du har också valt att gå med i facket (300kr/mån) och A-kassan (100kr/mån), och du har valt att pensionsspara (400 kr/mån).

Din arbetsgivare erbjuder också en förmånlig försäkring som du väljer att ta. Den kostar 145 :-/månad och dras från din lön. Förklara nu hur mycket du har i bruttolön, nettolön och vad som blir din disponibla inkomst.

Bruttolönen är den lön du får innan skatt och andra avgifter har dragits: 25 000 Nettolönen är den lön du får ut efter att skatt och avgifter har dragits: 25 000.

Vi antar här att du har en skatt på 33% (om du har valt att dra 30% är det ok) och den dras först = 8 250 25 000 – 8 250 = 16 750 – 300 – 100 – 400 – 145 = 15 950 är därmed din nettolön.

Din disponibla inkomst blir i princip samma som nettolönen i det här fallet. Disponibel inkomst är de pengar du har att röra dig med och då kan även olika former av bidrag ingå (tex barnbidrag, bostadsbidrag osv).

2. Eftersom du har arbete nu, har du börjat fundera på att flytta till ett eget boende. Vanligtvis läggs 1/3 av den disponibla inkomsten på boende.

a) Hur mycket kan du klara av att betala och hur vill du att ditt boende ska se ut? Hur stort behöver det vara, kan du tänka dig att bo i flerfamiljshus, långt upp eller långt ned, utrustning, garage osv.

b) Utifrån dina svar på a, Vilken upplåtelseform är mest lämplig för din del?

a) Då har du ungefär 5 300:- att lägga på boende. Eftersom du bor ensam bör du klara dig med en etta eller möjligen en liten 2:a.

b) Det enda som då är rimligt är hyresrätt eftersom du precis har kommit in på arbetsmarknaden och inte hunnit spara någonting. Ett undantag kan vara om dina föräldrar har sparat åt dig eller möjligen kan ta ett lån åt dig.

3. Om du väljer bostadsrätt eller äganderätt, kan det bli nödvändigt att gå till ett kreditinstitut.
a) Vad är ett kreditinstitut och vad innebär det att köpa en kredit?

b) Att låna ut pengar innebär en risk för kreditinstitutet. Förklara riskerna och vad de i regel kräver för att minska sina risker (säkerhet).