Innehållsförteckning
Judendom
Kristendomen
Islam
Hinduism
Buddhism

Utdrag
Inom judendomen formulerar brudparet innan bröllopet ett äktenskapskontrakt som undertecknas av två vittnen. Själva bröllops ritualen sker oftast i synagogan.

Bruden brukar vara klädd i vitt och slöja. Den vita färgen symboliserar renhet och slöjan att hon är sedlig och har ett värdefullt inre. Brudgummen har ofta på sig kostym och kippa.

I ortodoxa församlingar krävs det att åtminstone tio vuxna judiska mãn närvarar vid vigselceremonin för att den ska vara giltig.

---

I Svenska kyrkan är bröllopet inte ett sakrament, men det är ändå en väldigt viktig ritual. Innan vigseln träffas brudparet och prästen för ett vigselsamtal.

Syftet med det är både att planera själva bröllopet och att samtala om varför man gifter sig. Svenska kyrkan förrättar vigsel såväl mellan man och kvinna som mellan samkönade par.

Vigselceremonin brukar inledas med att prästen läser ur Bibeln och predikar om kärlek och äktenskap. Sedan uttrycker paret samtycke till äktenskapet och utväxlar löften och ringar.

Det finns olika löften. Ett av dem är att brudparet inför Gud, prästen och församlingen lovar att älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer dem at.

Därefter förklarar prästen dem vara man och hustru (eller makar i samkönade par). Vigselceremonin brukar avslutas med välsignelser, bön och prästens vigseltal.