Introduktion
I detta arbete kommer jag att lyfta fam och diskutera om hur antikens kultur, tankar och idèer har levt vidare.

Antiken hör till e tidsepok som räknas 800 f.kr till 500 e.kr, detta är ju relativt lång tid. började en urbanisering, och den typiska grekiska stadsstaten fick sin form.

På många sätt kan det grekiska samhället verka primitivt och osofistikerat, men sedan år 500 f.kr har ändå den grekiska filosofin dominerat, revolutionerat och förändrat världen i århundraden.

Tvåtusen femhundra år senare är styrelsesättet och kulturen i Västeuropa påverkade av det gamla grekiska sättet att leva och tänka.en form som många länder idag tror på är just det som grekerna utvecklade.

Nämligen principen att styras ”av folket, för folket”. Därför är det också så att demokrati härstammar från två grekiska ord: demos (folk) och kratos (makt).

Utdrag
En annan mycket känd sak som vi än idag gör är de Olympiska spelen. Men de har ändrats lite från då till nu.

Då var det en tävling som ägde rum vart fjärde år i staden Olympia.

Spelen hölls i guden Zeus ära, den första tävligen ägde rum omkring 776 f.kr. Då var det en religiös festlighet av stor betydelse.

Från Greklands alla hörn och vrår kom det människor från. En orator (talare) sa att ”Spelen för oss samman och bringar fred och förståelse ibland oss”. Spelen pågick i fem dagar och hölls på sommaren.

En månadslång vapenvila, under vilken alla fientligheter mellan stadsstaterna sopades under mattan.

Detta gjorde det möjligt för på präster, tävlande och åskådare att komma.

Eftersom spelen drog med så många åskådare behövdes byggnader som kunde inhysa samtliga.

I en speciellt fin marmorbyggnad stog där en jättelik staty av Zeus gjord i guld och elfenben.

Denna räknas som ett an den antika världens sju underverk. Spelen började med böner och religiösa ceremonier.

Efter detta satte tävlingarna igång, det var grenar som boxning, hästkapplöpning och e femkamp (pentathlon) bestående av 180-meters lopp, spjutkastning, diskus, längdhopp och brottning.

Detta skiljer sig inte alls mycket mot dagens OS bortsätt från att idag så är det inte en så religiös händelse som det var då.

Men idag så ät det mer fokus på idrotten samt att det finns ett vinter OS nu.

Men med tanke på att spelen skapades för mer än 3000 år sedan så tycker jag att det är helt fantastiskt att grenarna finns kvar, även om de har blivit lite modernare i form av regler m.m.

Då var olympiska spelen självfallet bara för killar. Inga tjejer kunde ens drömma om att få vara med.