Introduktion
Situationen i Tyskland efter Första Världskriget var hemsk. Tyskland hade fått skulden i fredsfördraget i Versailles. Hela det fyraåriga kriget hade Tyskland fått skulden för.

Tysklands ekonomi rasade också eftersom de fick en Krigsskadeståndssumma på jättemycket pengar. Tyskland hade inte råd med att betala skulden.

För att lösa problemet tryckte man mer pengar. Detta ledde istället till hyperinflation och en brödlimpa kunde kosta en skottkärra med tyska mark.

Arbetslösheten var extremt hög och det förbättrade inte Tysklands ekonomi. Om ingen jobbar får företagen inga pengar och folk kan inte betala skatt.

Tyskland hade ingen ledare och många hade längtan efter en stark ledare som kunde ta tillbaka gamla Tyskland.

Utdrag
Hitler var smart för att få till sig makten i Tyskland när stadshuset började brinna tog han tillfället i akt och gav ansvaret till kommunisterna.

Han började bygga upp sin armé SA. Han pratade om att Fredsfördraget i Versailles var orättvist och att det krävdes en hämnd.

Han pratade om raser och hur den tyska ariska rasen var starkare och mycket bättre än alla andra människor. Det gjorde så samhället fick självförtroende och kände sig starkare vilket gjorde att de trodde på honom.

Hans stora hat mot judar visade han tydligt när han pratade, han pratade om hur allt var deras fel och det var dem som ställt till med alla problem.

Han anklagade även kommunisterna för skulder och alla problem de gjort och hur de var ett hot mot mänskligheten. S

talin styrde Sovjetunionen genom kommunism. Kommunism är egentligen raka motsatsen från Hitlers Nazism. Kommunismen är lagd extremt långt åt vänster.

Den ideologin går ut på att staten ska styra samhället och att staten ska äga allt. Stalin började göra arbetsläger dit skickades de som inte var tillräckligt friska eller de som kritiserade Stalin.

Detta har många likheter med Hitlers Nazism. Hitler styrde sitt land själv och byggde arbetsläger dit folk som inte kunde jobba skickades. Stalin utgick ifrån planekonomi han satte upp massa planer för landet och mål dit landet skulle nå.

Han skapade en snabb industrialisering och sålde mycket råvaror vilket ledde till att det inte fanns mat till alla som skulle jobba i landet.

När Stalin hade tagit allt jordbruk protesterade människor med att elda upp all skörd då svarade Stalin med ett stort brutalt folkmord.

Folk började svälta och de som svalt skickades till arbetsläger och dog. Stalin dödade 400 000 människor på 2 år. Totalt tror man att Stalin dödat upp till 42 miljoner liv.

Hitler utgick ifrån terror och han dödade brutalt oskyldiga människor som var judar eller kommunister i sina koncentrationsläger.

Han hade organisationer vars uppgift var att leta reda på olika människor som kritiserade honom. Hitler var även väldigt bra på propaganda och folk började sympatisera.

Hitler införde Nazism-lära i skolan och en ungdomsgrupp (Hitlerjugend) som var till för och träna och lära unga om Nazism. Nyckeln var unga eftersom då är det stor chans att deras barn också tänker likadant.