Introduktion
Kära elever och lärare, jag, Charles Dickens växte upp under kapitalismens utveckling i England på 1800-talet.

Som konsekvens av min fars ekonomiska bedrägerier var jag tvungen att slita upp till tolv timmar i en skokrämsfabrik när jag endast var 12 år gammal.

Som tur var behövde jag endast arbeta i fabriken under några år, men den turen har inte alla barn.

Innehållsförteckning
Inledning
Huvuddel
Inledning
Huvuddel
Avslutning

Utdrag
Dessa konsekvenser och skillnader belyser boken Oliver Twist. Jag skrev romanen under epoken som idag kallas för realismen där många romaner och andra litterära verk fokuserade på att skildra samhället på ett realistiskt sätt.

Romanen lyckades förändra samhället mot det bättre. Som en person kritisk mot det viktorianska samhällets sociala ordning skrev jag Oliver Twist som kritik mot hur barn drabbas av fattigdomens konsekvenser som barnarbete och prostitution.

Romanen och att jag öppet kritiserade sociala myndigheter i London ledde till att många förhållanden i Engelska barnhem förbättrades.

Oliver Twist är fortfarande relevant idag då det finns över 263 miljoner barn som inte går i skolan och de flesta av dem arbetar.