Innehållsförteckning
Nyhetsanalys
Orsaker
Konsekvenser
Åtgärder
Sammanfattning

Utdrag
72 årige Jean-Claude Arnault, medialt känd som kulturprofilen är en fotograf med starka kopplingar till svenska akademin.

I samband med kampanjen #metoo granskades Arnault av Dagens nyheter där 18 kvinnor intervjuades som påstod att de hade blivit sexuellt trakasserade av honom. Nu åtalas han för två fall av våldtäkt av samma kvinna.

Arnault misstänkts ha med våld tvingat kvinnan till sexuella handlingar, sedan mot hennes vilja haft samlag med hon. Vid andra tillfället misstänks kulturprofilen för att ha våldtagit kvinnan medan hon sov. Händelserna ska skett 2011.

Under onsdagen 19 September, inleds rättegången i stockholms tingsrätt. Kvinnan försvaras av advokaten Elisabeth Massi Fritz. Under rättegången begärdes stängda dörrar och ingen media fick vara på plats.

När Arnault anlände till tingsrätten på onsdagsmorgonen vägrade han att prata med alla medier. -Låt mig vara, sa han. Klockan 9.00 inledde rättegången och som väntat fortsatte den bakom stängda dörrar.

Eftersom åklagaren har väckt målet i åtal har bedömningen att de finns tillräckligt med bevisning för en fällande dom gjorts, dock nekar Arnault till brott i rättegången, berättar Advokaten.

På måndagen den första Oktober meddelade Stockholm tingsrätt att domen mot Jean-Claude Arnault blev två års fängelse. Arnault har under hela rättegången hävdat sin oskyldighet och kommer överklaga till hovrätten.

---

Anklagelserna om våldtäkt framkom under metoo debatten hösten 2017. Uppgifterna om Arnaults övergrepp fick en stor spridning, det blev till och med en världsnyhet.

Tyska, Franska och Amerikanska kanaler skapade rubriker med koppling till kulturprofilen. Stora nyhetsbyråer som AP och AFP har också tagit upp nyheten vilket har gett nyheten spridning i Asien och Afrika också.

När granskningen om kulturprofilen blev känd så valde Jean-Claude Arnault att med sin fru Katarina Frostenson fly utomlands för att komma undan skandalen men han kom snabbt tillbaka och fortsatte sitt jobb med akademien.

Det har ryktats länge om att Arnault förgripit sig på kvinnor men utan någon respons från Svenska Akademien. När 18 kvinnor gick ut och vittnade mot honom i dagens nyheter så reagerade akademien snabbt.

I november 2017 valde Akademien att bryta all kontakt med Arnault, när en till anmälan från en privatperson blev känd om ekonomiska brott som rörde Svenska Akademien.

Efter denna händelse så har det blivit en stor kris i Svenska Akademien. Sju ledamöter har hoppat av och akademiens tidigare sekreterare, Sara Danius tvingas avgå efter stark kritik.

Även Arnaults fru Katarina Frostenson valde att avgå. Det innebär att det är tio ledamöter kvar i Svenska Akademien och att det tekniskt sett inte går att välja in fler eftersom det krävs tolv ledamöter för att kunna rösta in nya.