Innehållsförteckning
Till provet i sex- och samlevnad
- Killar:
- Tjejer:
- Klamydia:
- Herpes:
- Gonorré:
- HIV:
- Kondylom:

Utdrag
• Vad händer under puberteten hos pojkar och hos flickor?
Killar: De växer på längden, får behåring på könsorganet, underarmarna och skägg, testiklarna och penisen växer i storlek, de får större muskler, kantigare ansiktsform och det kommer in i målbrottet där deras röst blir mörkare. Spermierna utvecklas.

Tjejer: Deras bröst växer, får bredare höfter, de får sin första menstruation och ägglossning, de får behåring under armarna och på könsorganet och de inre/yttre könsorganet växer.

• Varför händer det?
Man ska utvecklas från barn till vuxen och bli könsmogen.

• Vad startar puberteten?
Hypofysen, som frigör hormoner som sätter fart på äggstockar och testiklarna till att tillverka könshormoner (testosteron hos killar och östrogen hos tjejer).

• Menstruationscykeln, när kan ägget bli befruktat? Förklara
Menstruationscykeln är ca 28 dagar. 14 dagar efter senaste mens första dag är ägglossningen, 14 dagar efter ägglossning kommer mens igen.

Dag 10 - 15 är störst risk att ägget blir befruktat om man har samlag. Spermierna kan överleva 5 dygn inne i äggledaren och vänta in ägget. Ägget lever i 1 dygn och kan bara befruktas under de 24 timmarna.

• Vilka är de vanligaste könssjukdomarna? Vilka symptom? Går de att bota, hur i så fall?

---

Kondylom: Kondylom sprids via samlag och är ett virus. Kondylom har blivit vanligare och är i stort sett könsvårtor. Det kan ta upp till 1 år efter smittotillfället som vårtorna växer fram.

Vårtorna växer ofta i grupper omkring könsorganen eller ändtarmsöppningen och de är rosa/hudfärgade. Vårtorna behandlas med vårtmedel eller genom frysning. Kondom skyddar mot kondylom.

Skabb/flatlöss Det är små djur som lägger ägg i huden eller vid könshåren, aldrig på huvudet. Ett symtom är svår klåda. Det kan endast botas genom salva och schampo från apoteket.

Det sprids via samlag, dåligt rengjorda solariebäddar och genom sängkläder. Man kan skydda sig mot det genom att tvätta solariebäddar, ta med lakan när du sover borta och var uppmärksam på om din partner har svår klåda.