Introduktion
Prov: Vår mörka historia BP MP
Klass:
Antal ord: 710

Kolonialism/ Imperialism
Kolonialism och Imperialism är två liknade ord med liknade betydelse. Imperialism och kolonialism började vid 1500-talet och avslutades 1945-talet.

Under den tidsperioden hände det väldigt mycket. Exempel av saker som hände under den tiden är att européerna gick på upptecknings resor som gjorde att européerna kunde enkelt fixa olika bostäder och handelsstationer som i sin tur utvecklades till kolonier.

Kolonialismen och imperialismen började med upptäcktsresorna som européerna gjorde i slutet av 1400 alet.

I slutet av 1700 talet så var det väldigt många länder i Europa som började erövra och ta kontroll över Afrika.

Utdrag
I stället för att européerna skulle hjälpa dem länder de styrt över att komma igång och fixa en demokrati och bygga upp landet så lämnade dem bara.

Det ledde till att det var svårt för länderna som blivit styrda i så många år och dem helt plötsligt ska bygga upp landet själva med en stabil ekonomi.

Att européerna lämnade och inte hjälpte till ledde till att länderna hade inbördeskrig för att bestämma makten om själva landet.

Att ha krig ledde bara till fler problem för om man ska ha krig inbördeskrig måste man ha pengarna till att fixa landet när det förstörs.

En annan konsekvens är att globaliseringen ökade för att det var svårt för länderna att leva själva under den tiden för att man åkte runt till varandra.

Politiken, ekonomin, kulturen kopplades samman och det är ju det globalisering handlar om att man blir mer sammanlänkade med varandra.

När man åkte runt så såg man hur andra människor hade sin politik och hur vilken kultur man hade och det ledde till att människorna blev mer sammankopplade.

Den sista konsekvensen av både Imperialismen och kolonialismen är rasismen som fortfarande finns kvar idag.

Även om det inte finns slavar så blir mörkhyade människor utsatta för rasism. D9et finns olik sorters Rasim som det blir utsatta, det kan gå från att dem blir behandlade på ett orättvist bara för deras hudfärg.