Introduktion
Världens första kikare uppfanns av en holländsk optiker vid namnet Hans Lippershey. Men den världsberömde Galileo Galilei som inte var en astronom men istället en professor i matematik i universitetet i Padova byggde en egen kikare.

Galileos kikare förstorade 33 gånger mer än vad Hans Lippersheys gjorde vilket var en otrolig förbättring för att komma från deras tidsålder.1

Det är vanligt att Galileo Galilei prisas för att ha uppfunnit teleskopet men det är inte riktigt sant eftersom att det egentligen var Hans Lippershey. Galileo Galilei gjorde däremot några andra viktiga upptäckter med hjälp av teleskopet som han själv byggde.

Innehållsförteckning
Radioteleskop
Rymdteleskop
Konsekvenser för individen
Konsekvenser för Samhället
Konsekvenser för miljön
Konsekvenser för världsbilden

Utdrag
Rymdteleskop är som namnet antyder teleskop som inte är landbaserade men istället är uppe i rymden. Det finns olika rymdteleskop och alla har sina speciella forskningsområden.

Till exempel kepler/K2 vars uppgift är att hitta exoplaneter i den beboeliga zonen eller Cheops vars uppgift är att karaktärisera exoplaneter i jordens eller neptunus storlek.7

Det som är så bra med rymdteleskop är att de kan observera strålningstyper som annars hade absorberats av jordens atmosfär och det kan till exempel vara röntgenstrålning eller ultraviolett ljus.

Det är dessutom bra att ha teleskop uppe i rymden eftersom att ljuspollution då inte är ett hinder.8 Det mest kända rymdteleskopet är Hubble teleskopet som är 1990 sändes ut till rymden i ett samarbete mellan European Space Agency (ESA) och NASA.

Hubble har tagit massor av fantastiska bilder och gett oss en enorm mängd information om universum. Några kända bilder som Hubble telescope har tagit är The Pillars of Creation och Sombrero galaxy

---

Den här uppfinningen har inte haft så stark påverkan på individen direkt. Dock för individuella forskare som har rymden som deras forskningsområde har teleskopet varit en väsentlig uppfinning.

Deras arbete hade aldrig kommit så långt om de inte kunde se upp mot rymden. Med teleskopet har forskare kunnat samla in viktig information om rymden och som vårt solsystem, sökt liv på andra planeter och sett väldigt avlägsna delar av vårt universum.

Förutom att ha hjälp forskare så har teleskopet en annan konsekvens för individen. Teleskop har blivit väldigt lättillgängliga och går att beställa hem från nätet med bara några knapptryck.

Det har gjort att enskilda individer har kunnat se upp till rymden. Det leder vidare till att en större del av världen kan ta del av kunskapen om rymden eller så har de en teleskop för för nöjes skull.