Introduktion
Kondition är ett mått på hur länge våra muskler orkar arbeta. Det beror på hur mycket syre de kan absorbera från blodet och hur mycket syrerikt blod hjärtat kan pumpa till musklerna.

Förbränningen behövs syre för att ge energi till arbete. Under hård träning behöver musklerna hundra gånger mer syre än i vila.

När hjärtat slår snabbt kommer mer blod att pumpa ut med varje slag. När du tränar blir hjärtat även starkare.

Blodet i venerna kan även inte pumpa tillbaka med det syrefattiga blodet om inte kroppen är i rörelse för muskelpump i benen.

Utdrag
För att må bra räcker det inte med att röra på sig utan man måste även ha en bra hälsa och kunna sova sig i tid. Sömn är kroppens och hjärnans sätt att återhämta sig på.

Vi människor sover under nattetid för att kroppen ska kunna vara utvilade och kunna återhämta sig under de timmar man sover för att förberedas till en ny dag.

När vi sover hamnar kroppen i nån medvetslöshet eftersom att musklerna förlamas, kroppen återhämtar sig och hjärnans delar slutar kommunicera med varandra.

Hjärnan hinner även ta in information bättre lagra minnen. När du sover sänker även pulsen och blodtrycket sjunker så att musklerna kan återhämta sig.

När man är i tonåren är det extra viktig att sova. Det minskar din stress, oro, tankar och sjukdomar.

Vi blir även lägre, gladare, starkare, och orkar mer. I tonåren behöver man inte sova mer är 8-9h/ dygn.

Om man sover för “ mycket” eller för “lite” än det och börjar kanske känna sig ledsen och trött så finns det hjälp att söka.

Man kan bland annat gå till skolsköterska eller kuratorn om man går i skolan eller kontakta en vårdcentral.

Kosten är även en viktig del av konditionen. För att kunna röra på sig behövs det näring som man kan få utifrån maten vi får i oss.

Det är viktig att en varierad kost, en blandning av det olika näringsämnena för att må bra. Det olika näringsämnena är följande;