Filmkonstens utveckling

Inledning
Från King Kong och Casablanca till Avengers: Endgame och Star Wars: The Rise of Skywalker. Mycket har hänt det senaste seklet i kroppen och själen av Tellus och filmkonsten har utvecklats i takt med samhället och påverkat oss alla vare sig vi vet det eller inte.

Utdrag
Så vad är egentligen film och varifrån kommer fenomenet? Det är lite svårt att säga egentligen eftersom att teknologin bakom filmen liksom bara uppkom och bara är en lycklig produkt av fotografisk utveckling.

Den första filmen som faktiskt var av rimlig kvalité och visades offentligt I Paris för en betalande publik var gjord av “The Lumiere Brothers”.1 Filmer hade framkallats tidigare men de kortfilmer gjorda av dess bröder var utan tvekan de filmer som kickstartade filmindustrin.

Men filmerna var långt ifrån vad dom är år 2020, under det första decenniet med filmer så var alla filmer utan ljud, under en minut långa, och endast ett stadigt klipp.

Men till min personliga förvåning så tog det bara några år innan specialeffekter började användas i film, och därefter var det bara en trappa uppåt med 60 minuters filmer bara 10 år senare, därefter färg 6 år efter det.3

Filmkonsten är nu på ett ställe i historien där det nästan är svårt att tänka sig hur det skulle kunna bli bättre. Tekniken är bortom förståelsen för de flesta och komplexiteten bakom dagens biofilmer är helt otrolig. År 2020 är det inte endast de stora Hollywood-producerade filmerna som dominerar utan det finns ett helt nätverk med oändligt många filmer av olika slag.

Alla som vill kan kalla sig filmskapare och göra sina egna filmer för att sedan ladda upp dom på t.ex YouTube, och många gör det otroligt bra.

Hundratusentals budskap och berättelser förmedlas idag genom filmer med hjälp av personliga sätt att förmedla dessa filmer som t.ex redigeringsteknik, filmteknik, eller helt enkelt en efterfrågad personlighet.

Anledningen till att jag säger “efterfrågad personlighet” är för att man kan vara precis vem man vill på film, det är väl det allt handlade om från första början? Med hjälp av alla dessa personliga sätt att skapa filmer påverkas vi tittare, och nu talar jag endast om de kreatörer som skapar filmer på mindre nivå.

De filmer som produceras av de stora bolagen påverkar oss också på en personlig nivå, men på ett helt annat sätt.

Få gratis tillgång till uppdraget

Ladda upp en av dina egna uppgifter och gå åt den här. Det tar bara två minuter