Innehållsförteckning
1. Vilka näringsämnen behöver kroppen
2. Vad har D vitamin för funktion i kroppen
3. Redogör för grundkosterna inom vård och omsorg
4. Redogör för specialkoster
5. När kan det vara aktuellt med kosttillägg
6. Vad kan vara orsak till nedsatt matlust
7. Redogör för dehydrering
8. Redogör för hyperhydrering
9. Måltiden är viktig ur många aspekter. Förklara hur.
10. Redogör för sömnens betydelse för människan
11. Ge exempel på hur sömnen kan underlättas
12. Varför kontrollerar vi vikten vid våra äldreboenden
13. Vad bedöms vid en pulskontroll och varför är det viktigt att kontrollera pulsen
14. Hypertoni är en vanligt förekommande riskfaktor. Hur
15. Vad kan feber vara ett tecken på.
16. Ge exempel på tre vanliga sårtyper inom vård och omsorgsarbete
17. Hur kan vi förebygga trycksår
18. Vilka ämnen kan påvisas vid ett urinprov med urinsticka
19. Varför tar man faecesodling

Utdrag
Kroppen behöver flertalet näringsämnen för både cellernas energi och hjärnans nervceller. Med hjälp av en allsidig kost får vi i oss de viktiga näringsämnen vi behöver, som exempelvis proteiner kolhydrater, vitaminer och fetter.

Proteiner finns i animaliska livsmedel, baljväxter och mejeriprodukter. Proteiner är uppbyggda av aminosyror, byggda likt cellernas byggmaterial.

Kolhydrater finns i växter, så som frukt och grönsaker. De består av fibrer, stärkelser och sockerarter, vilket är viktig energi för kroppen.

Glukos skapas i kroppen då den bryter ner kolhydraterna, det överskott av glukosen som bildats samlas i levern som glykogen.

Det finns 13 vitaminer som varje individ behöver för att må bra, de har olika funktioner men kan delas upp i grupper. Exempelvis B-vitaminer och C-vitaminer som är vattenlösliga, dock kan de inte lösas upp i vatten.

---

Specialkoster är speciellt anpassade efter individens behov. Det kan innebära en proteinreducerande kost då individens kropp inte längre kan utsöndra kvävehaltiga ämnen som finns i protein på grund av exempelvis njursjukdom.

En annan specialkost är glutenfri kost till individer med celiaki som är en kronisk sjukdom. Glutenfri kost innebär ersättning av vete, korn och råg till andra mjölsorter så som potatismjöl.

Det kan även bli aktuellt med kosttillägg eller berikningsprodukter för att tillgodose individens näringsbehov.

Detta kan göras då det visar sig att individen inte får i sig den näring hen behöver och innebär exempelvis näringsdryck eller näringspulver blandat med måltiden.

Individer med tugg- och sväljsvårigheter eller förträngning i matstrupen har svårt att äta mat med normal konsistens, vilket innebär att maten hackas, serveras som sufflé, puré eller lättuggad, beroende på individens behov.