Människans matspjälkning | steg för steg

Inledning
Hur går det då till när ingredienserna i en måltid ska brytas ner till de ämnen kroppen behöver? Totalt tar det mellan 20 och 36 timmar för maten att passera igenom hela systemet.

När vi har svalt maten bearbetas den först i magsäcken under cirka fyra timmar. Efter magsäcken passerar maten tunntarmen under 3-6 timmar.

Slutligen passerar den sakta, under 12-24 timmar, den sista delen, som är tjocktarmen och ändtarmen. När måltiden har bearbetats firdier kraresta onedbrytbara rester som cellulosa, en del salter och en hel massa bakterier.

Innehållsörteckning
Munhålan
Svalg och matstrupe
Magsäcken
Tolvfingertarmen
Levern
Bukspottkörteln
Tunntarmen
Tjocktarmen

Utdrag
Magvätskan måste därför hållas inom magsäcken som också måste skydda sig själv. Men hur klarar magsäckens celler den ogästvänliga miljön?

Förklaringen är att pepsinogen utsöndras i inaktiv form längst ner i körtlarna i magsäckens vägg. På vägen mot körtel öppningen möter det inaktiva pepsinogenet saltsyran och blir aktivt pepsin.

Det aktiva pepsinet är lättflytande och duschas in i magsäckens inre. Nära körtelns mynning utsöndrar hudceller samtidigt ett trögrörligt och buffrande slem som skyddar magsäckens väggar.

Magsäckens funktion störs av faktorer som stress, rökning, koffein, dålig kost, vanliga värktabletter och alkohol som kan leda till magkatarr eller gastrit, alltså inflammation i magslemhinnan.

Om det vill sig illa kan inflammationen övergå till att bli ett magsår. Magsår orsakas oftast av att Helicobacter pylori ökar i antal, en bakterie som de flesta har naturligt i magsäcken.

Få gratis tillgång till uppdraget

Ladda upp en av dina egna uppgifter och gå åt den här. Det tar bara två minuter